26 Februarie 2018Sursa: IPJIF

STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI

Polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, au desfășurat o activitate educativ-preventivă cu 30 elevi și două cadre didactice la Școala numărul 2 Voluntari, având ca teme prevenirea: bullyingului, delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul  programului de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor denumit “ Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”

Polițiștii au prezentat aspecte legislative şi modalităţi de prevenire a situaţiilor de risc victimal. Totodată, poliţiştii au prezentat cauzele şi implicaţiile fenomenului de ,,bullying” asupra dezvoltării psihice a minorului, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unor comportamente de tip predelictual şi delictual.

Activitățile de prevenire fac parte dintr-un proiect amplu desfășurat la nivel național de polițiști în unitățile de învățământ.

Violențele manifestate în școli au fost ani la rând de tip spontan, comise ca urmare a unui conflict de moment, fapt care făcea ca faptele să nu poată fi prevăzute și nici prevenite.
În ultimul an scolar, ca urmare a analizelor efectuate de sociologii Poliției, s-a observat că s-au înmulțit actele de tip bullying, hărțuiri intenționate și repetate asupra aceleiași victime.  Comparativ cu conflictele spontane, cele de tip bullying, dacă sunt suficient de repede identificate și „tratate”, acestea pot fi prevenite.         

Efectele hărțuirii asupra copiilor sunt de durată și pot produce modificări semnificative în viața acestora: copiii devin neîncrezători, timizi, timorați, au o stimă de sine scăzută și manifestă lipsă de încredere în ceilalți, au tendința să renunțe la școală, pot intra în găști periculoase și pot avea tendinte de suicide.

Polițiștii continuă activitățiile de prevenire a: bullyingului,  delincvenței juvenile precum și a victimizării minorilor în mai multe unități școlare din județul Ilfov.

 

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, Poliţia vă recomandă:

  • comunicaţi cu copilul dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;
  • fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică;
  • interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dvs.;
  • încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs.;
  • asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere;
  • distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii; nu exageraţi însă;
  • atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
  • alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
  • când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijinii în rezolvarea problemelor.