31 Martie 2024Sursa: IPJ ILFOV

APLICAȚIA E-DAC, UN NOU SISTEM INFORMATIC, FOLOSIT DE POLIȚIȘTI, PENTRU VERIFICAREA PERSOANELOR LEGITIMATE

Începând cu data de 31 martie 2024  orele 00:00, în contextul  aderării României la spațiul  Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național, un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Sistemul informatic presupune verificarea persoanelor prin scanarea documentelor de identitate.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, începând cu ora 00:00, elementul de noutate din cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere  a fost acela că, pentru verificarea persoanelor, polițiștii au utilizat aplicația e-DAC, instalată pe terminalele mobile distribuite, de tip telefoane și tablete.

Cu ajutorul aplicației e-DAC sunt interogate bazele de date, ce conțin informații de interes operativ.

În acest  context, polițiștii rutieri au procedat la scanarea documentelor de identitate, iar rezultatele verificărilor au fost afișate pe ecran, în câteva secunde.

Prin acest mod de verificare, se reduce substanțial timpul de interacțiune dintre polițist și persoana legitimată.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive  beneficiază de toată protecția oferită de aplicatiile utilizate de instituțiile abilitate.

În cadrul activităților desfășurate, în intervalul 00:00-04:00,  polițiștii rutieri au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002.

Exemplificăm cazul unui conducător auto, care a fost oprit în trafic, iar la testarea cu aparatul alcooltest, acesta a indicat valoarea de 0,35 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere.

De asemenea, din verificări a rezultat faptul că, atât inspecția tehnică periodică și cât și polița RCA erau expirate.