21 Decembrie 2023Sursa: IPJ ILFOV

MASURI DE ORDINE DISPUSE PENTRU MINIVACANȚA PRILEJUITĂ DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI

Sărbătoarea Nașterii Domnului este asociată cu atmosfera liniștită, călduroasă și plină de siguranță, în care oamenii își petrec timpul cu cei dragi, sărbătoresc și reflectează asupra valorilor familiale și spirituale. Așadar, sărbătoarea Nașterii Domnului reprezintă un izvor de bucurie și un moment special așteptat de creștini.

În acest context, pentru ca cetățenii să se bucure de o atmosferă pozitivă, de liniște și siguranță, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov a dispus pentru această minivacanță, o serie de măsuri, menite să reflecte o abordare cuprinzătoare a acțiunilor și misiunilor de menținere a ordinii și linștii publice, de prevenire și combatere a faptelor penale și contravenționale, de protejare a cetățenilor, cât și pentru  eficientizarea intervențiilor la situațiile sesizate prin 112, asigurându-se astfel, un răspuns rapid și profesionist.

În ceea ce privește suplimentarea forțelor de ordine,  peste 600 de polițiștii de ordine publică, rutieră, investigații criminale, economic, arme și muniții, criminaliști și luptători de la acțiuni speciale vor depune eforturi pentru a crea un mediu sigur și liniștit în județul Ilfov, iar împreună cu efectivele celorlate instituții cu atribuții în domeniu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor acționa în mod activ și eficient pentru protejarea comunității, pentru respectarea ordinii și liniștii publice, aplicarea actelor normative în vigoare, cât și pentru gestionarea evenimentelor, din această perioadă.

În acest sens, polițiștii de la ordine publică vor acționa în zona stradală, în piețe, târguri și zonele adiacente acestora.

Polițiștii rutieri vor intensifica acțiunile pe drumurile publice din județ, concentrându- se pe prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, în principal pe depistarea persoanelor care nu respectă regimul legal de viteză, precum și a persoanelor care conduc sub influența alcoolului ori a drogurilor.

La activități vor fi folosite echipamente speciale pentru detectarea depășirii limitei legale de viteză,  cât și pentru depistarea consumului de alcool ori a unei eventuale prezențe în organism a unor substante psihoactive.

Premergător sarbătorilor de iarnă, pentru siguranța și protejarea consumatorilor, polițiștii de la economic au desfășurat activități de verificare la operatorii economici care comercializează produse specifice acestor sărbători,  pentru a se asigura că acestia îndeplinesc standardele de calitate și siguranță. De asemenea au verificat corectitudinea raportărilor financiare, asigurându-se de respectarea legislației fiscale în vederea prevenirii si combaterii evaziunii fiscale.

În conformitate cu Planul de acțiune „PIROTEHNIC 2023„ acțiunile polițiștilor ilfoveni din cadrul structurilor de arme, economic, ordine publică și rutieră, desfășurate premergător sărbătorilor de iarnă au vizat verificarea și controlul societăților comerciale autorizate pentru operațiuni cu articole pirotehnice, evaluând legalitatea acestora, în vederea prevenirii și combaterii comerțului ilicit, precum și a utilizării și deținerii ilegale de articole pirotehnice.

Ca rezultat al acțiunilor desfășurate au fost întocmite mai multe dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept fiind descoperite și indisponibilizate cantitatea de peste o tonă de articole pirotehnice, evaluată la suma de pste 96.000 de lei.

Polițiștii de la prevenire și siguranță școlară au desfășurat acțiuni de informativ-preventive în mai multe unități de învățământ din județul Ilfov, abordând riscurile asociate utilizării articolelor pirotehnice, și aici vorbim despre incendii vătămări corporale, autovătămări și distrugeri.

În cadrul campaniei „Sărbători în Siguranță”, polițiștii celor două structuri au promovat siguranța în timpul vacanței de iarnă, desfășurând activități informativ-preventive în școli, în zonele stradale și centre comerciale, pentru a informa cetățenii despre riscurile și măsurile de siguranță în perioada sărbătorilor de iarnă, subliniind necesitatea vigilenței, față de infracțiunile de furt, dar și a atenției în comunicarea online.

Dragi cetățeni!

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Utilizarea și manipularea articolelor pirotehnice se face doar cu respectarea legislației în vigoare, iar pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane juridice autorizate și să achiziționați articole pirotehnice doar dacă acestea au eticheta inscripționată în limba română!

Pentru a contribui la această atmosferă pozitivă și sigură, este important ca fiecare dintre dumneavoastră să conștientizați propriile responsabilități în ceea ce privește siguranța personală și a celor din jur și să evitați utilizarea articolelor pirotehnice în mod nesigur.

Este important să fiți conștienți de recomandările și măsurile de siguranță oferite de polițiști, să cooperați cu forțele de ordine și să fiți vigilenți față de propriile dumneavoastră activități și bunuri în această perioadă aglomerată.

Nu uitați siguranța și liniștea în timpul Sărbătorilor aduc un plus de bucurie și împlinire pentru toți cei care sărbătoresc Nașterea Domnului.

Așadar, adoptați un comportament civilizat, respectați indicaţiile polițiștilor, fiți atenți la bunurile personale, pentru a nu deveni victimele infracțiunilor de furt;

Circulați cu viteză moderată, fiți prudenți în trafic, purtați centura de siguranță și nu aveți alte preocupări la volan, atunci când vă aflați în trafic.

Nu consumați băuturi alcoolice înainte de a vă urca la volan. De asemenea, nu consumați substanțe psihoactive!

Apelați cu încredere la noi, suntem aici pentru siguranța dumneavoastră!

Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov vă urează sănătate, liniște sufletească și sărbători în pace!