29 Februarie 2024Sursa: IPJ ILFOV

EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN ILFOV ÎN ANUL 2023

Prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală reprezintă un obiectiv principal pentru polițiștii din Ilfov. În acest context, în anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov s-a pus accent pe cele 4 domenii prioritare de prevenire a criminalității, respectiv prevenirea victimizării mionorilor, fiind desfășurate 94 de activități cu 8.310 beneficiari, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, fiind realizate 6 activități, cu 310 beneficiari, prevenirea criminalității informatice, având ca scop conștientizarea riscurilor din spațiul cibernetic și reducerea victimizării pe segmentul infracțiunilor informatice și a celor conexe, în cadrul căreia s-au desfășurat 10 activități cu 310 beneficiari, precum și prevenirea violenței domestice, pentru care s-au desfășurat 11 activități.

În aceeași perioadă au fost elaborate 9 campanii și proiecte de prevenire a criminalităţii astfel:

Campania „Sărbători în siguranță”, pentru care au fost desfășurate 25 de activități informativ-preventive, realizate în comunitate, cu 1.454 de beneficiari;

Campania „Eroii Internetului”- pentru care au fost desfășurate 4 activităţi  preventive,  cu 273 de beneficiari;

Campania „Siguranța Online”- pentru care au fost desfășurate 25 activităţi, cu 1.154 de beneficiari;

Campania pentru prevenirea apelării abuzive 112- pentru care au fost desfășurate 5 activităţi  de informare, cu 220 de beneficiari;

Campania #SigurAacasă – fiind desfășurate 5 activităţi de informare, cu  250 de beneficiari ;

Campania Bright Sky – pentru care au fost desfășurate 6 activități, cu 295 de beneficiari;

Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar –fiind desfășurate  11 activităţi de informare, cu 606 beneficiari;

Campania  de informare a cetățenilor cu privire la modificările legislative aduse prin Legea 213 din 5.07.2023, fiind desfășurate 68 de activităţi de informare, cu 1.360 de beneficiari;

Proiectul „Plecatul de acasă nu este o soluție”, pentru care au fost desfășurate 9 activităţi de informare, cu 357 de beneficiari;

De asemenea, pe timpul desfășurării festivalurilor de muzică, polițiștii de la prevenire și rutieră au desfășurat 8 activități preventive, cu 8.400 de beneficiari.

Pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, polițiștii din Ilfov au organizat şi efectuat 92 de razii și 620 de acțiuni în zonele cu risc criminogen pe segmentul rutier, de ordine publică, investigații criminale, pe linia armelor și substanțelor explosive,  inclusiv la  regimul infracțiunilor de natură economică.

În anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, au fost sesizate 17.568 de infracţiuni, cu 5% mai multe față de anul precedent.    

Din totalul infracțiunilor sesizate, 63,4% au fost infracțiuni judiciare, 12,5% infracțiuni economico financiare și 24,1% au fost infracțiuni de altă natură.

57,2% din totalul infracțiunilor sesizate au fost săvârșite în mediul rural.

De asemenea, din totalul infracțiunilor sesizate, 1.299 (reprezentând 7,4%) sunt infracţiuni stradale, constatându-se o creștere cu 6,5%, iar 1.572 (reprezentând 8,94%) sunt infracțiuni flagrante ( în scădere cu 6,3%), față de anul precedent.

Polițiștii Serviciului Criminalistic și de la subunitățile din teritoriu din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au efectuat 4.245 de cercetări la fața locului, au  descoperit şi ridicat 10.750 de urme și mijloace materiale de probă, de toate genurile (biologice, microurme, înscrisuri și urme traseologice), dintre care urme papilare ridicate – 1.319.

Au fost identificate prin mijloace criminalistice 104  persoane în 90 de cauze penale. 

Polițiștii criminaliști au întocmit 45 de rapoarte de constatare criminalistică fiind supuse examinării 319 materiale.

Pe segmentul rutier, în anul 2023, pentru scăderea numărului accidentelor rutiere și a numărului de victime, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv neadaptarea vitezei la condițiile de drum, indisciplina pietonală, neacordare de prioritate pietonilor și neacordare prioritate auto. De asemenea, polițiștii au urmărit depistarea persoanelor care nu respectă regimul legal de viteză, precum și a celor care conduc sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

În perioada analizată au fost aplicate 89.186 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, au fost reţinute 9.413  permise de conducere auto, retrase  3.821 de certificate de înmatriculare.

Combaterea conducerii autovehiculelor sub influența substanțelor psihoactive este o prioritate a Poliției Rutiere astfel, în anul 2023 au fost organizate 53 de acțiuni săptămânale, context în care s-au efectuat  1.432 de testări cu aparatele din dotare, în 157 de situații rezultând indicii cu privire la prezenta în organism a unor astfel de substanțe.

Având în vedere că acestea nu reprezintă probe în dosarele penale, persoanele în cauză au fost conduse la unități spitalicești, pentru prelevarea de probe biologice.

Pe drumurile publice din judeţul Ilfov au avut loc 137 de accidente rutiere grave, soldate cu 47 de persoane decedate, 107 de răniţi grav şi 63  de răniţi uşor.

Astfel, în urma analizei dinamice a accidentelor grave, se constată, o creștere cu 6 accidente grave, cu 10 răniţi uşor și cu 15 răniţi grav, comparativ cu anul 2022 și o scădere a numărului de persoane decedate, fiind înregistrate cu 2 mai puține ca în anul precedent.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, polițiștii rutieri au soluționat 1.603 dosare penale.

Polițiștii rutieri ilfoveni au manifestat o fermitate deosebită în activitatea de urmărire penală dispunând reținerea a 45 de persoane cercetate pentru infracțiuni rutiere, dintre care 9 persoane au fost arestate preventiv și 35 au primit măsura controlului judiciar, iar 1, măsura reținerii.

În ceea ce privește activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, în anul 2023, polițiștii ilfoveni au intervenit la 44.428 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

În cursul anului 2023, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, polițiștii de ordine publică au depus eforturi pentru monitorizarea activității de supraveghere a celor 482 de ordine de protecție provizorii și a celor 559 de ordine de protecție         ( din care 126 provenite din ordinele de protectie provizorii).

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, polițiștii de ordine publica au soluționat 8.110 dosare penale, 5.173 de petiţii si lucrări cu caracter general, și au aplicat 27.448 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.586 de lei.

La nivel de județ, pe linie de prevenire și combatere a fenomenului infracțional privind segmentul silvic, polițiștii de ordine publică din Ilfov au efectuat în anul 2023, 37 de acțiuni silvice, fiind constatate 3 infracțiuni și aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, cu valoare de 14.450 de lei.

Totodată, pe linie silvică au fost soluționate 21 de dosare penale.

A fost acordată o atenție deosebită și activității de resurse umane, aceasta fiind una eficientă și importantă în cadrul unei instituții.

La sfârșitul anului 2023 gradul de ocupare al Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov era de 84,55%.

Serviciul Pregătire Profesională a avut ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, tactică polițienească, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu cu circulație prioritară și defensivă.     

Polițiștii din cadrul structurii au organizat sesiuni de tragere, precum și stagii de pregătire, cu polițiștii absolvenți ai școlilor de agenți de poliție-promoția aprilie 2023, respectiv promoția noiembrie 2023.

De asemenea, s-au desfășurat sesiuni de instruire cu armamentul, la care au participat polițiști din segmentul stradal.

În ceea ce privește pregătirea de specialitate a polițișilor din cadrul unității, aceștia  au participat la cursuri organizate de instituții de pregătrie ale M.A.I..

Totodată, la nivelul unității au fost organizate instruiri în domeniul prevenirii faptelor de corupție, cursuri de prim-ajutor, activități de pregătire în domeniul  prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, un program de pregătire în domeniul ordine publică, precum și sesiuni de pregătire fizică și autoapărare/tactică polițienească.

Pregătirea personalului pe linia conducerii auto defensive și în regim de circulație prioritară s-a realizat prin organizarea de cursuri cu participarea polițiștilor din cadrul structurilor operative de poliție.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din județul  Ilfov.

În cursul anului 2023, au fost înregistrate 107 infracțiuni, dintre acestea, 90% au fost în incinta școlilor și 10% în zona adiacentă școlilor. Din total, în principal 71,96 % sunt loviri sau alte violenţe și 5,60% reprezintă infracțiuni de amenințare.

Astfel, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise, la nivelul județului Ilfov,  în incinta și în zona adiacentă unităţilor şcolare, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au organizate 2 ședințe cu 319 beneficiari,de  la care au participat toți reprezentanții Grupurilor de acțiune antibullying și ai comisiilor pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar, constituite la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului Ilfov. La aceste activități au participat și reprezentanții Directoratului Național de Siguranță Cibernetică, Organizației „Salvați Copiii!”, ai Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Ilfov (C.J.R.A.E.).

În aceeași perioadă, a fost organizată o ședință la care au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, precum și directorii unităților de învățământ preuniversitar din  județul Ilfov. 

De asemenea, au fost organizate 582 de activități informativ-preventive cu 21.653 de beneficiari, având ca scop prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în cadrul unităților de învățământ de pe raza județului Ilfov.

Printre obiectivele polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor  se regăsesc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, precum și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol.

În anul 2023 au fost înregistrate și soluționate  735 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale, cu 265 mai multe față de anul 2022.

De asemenea, polițiștii de la protecția animalelor au desfășurat activități pentru  plasarea în adăpost a 91 de animale (44 cabaline și 47 canine) în baza a 11 ordine de plasare, au aplicat 157 de sancțiuni contravenționale, în valoare  totală de 6.637 de lei, au soluționat 55 de dosare de urmărire penală și au efectuate 85 de acțiuni, respectiv controale pe linia protecției animalelor, dintre care 35 de acțiuni împreună cu personalul D.S.V.S.A. Ilfov, D.S.P. Ilfov și Consiliul Județean Ilfov.

Tot în anul 2023, polițiștii de la protecția animalelor au fost efectuate 4 percheziții domiciliare în cadrul a 3 dosare de urmărire penală, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmată de măsura controlului judiciar față de o persoană.

Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au avut ca obiectiv prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, contrafacerea de bunuri de larg consum, combaterea contrabandei cu produse accizate, combaterea criminalității și creșterea gradului de siguranță în mediul de afaceri, combaterea criminalității la regimul fondurilor publice și a corupției.

Din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului, 12,46 %  au  fost infracțiunile de natură economico-financiară;

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov au soluționat în anul 2023,  803 dosare penale de natură economică, dintre care 155 au fost dosare de evaziune fiscală.

Infracţiunile de evaziune fiscală reprezintă 4,93% din totalul celor economico-financiare sesizate, context în care se constată o scădere cu 14,96% față anul precedent. Prejudiciul total recuperat în anul 2023 în domeniul evaziunii fiscale a fost în valoare de 9.362.270 de lei.

Prejudiciul recuperat în cadrul dosarelor penale instrumentate, de către polițiștii de la economic, a fost în anul 2023 de 15.584.760 de lei.

În urma activităților de urmărire penală, sub coordonarea procurorilor de caz, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au dispus măsuri preventive față de 24 de persoane, 3 dintre acestea fiind arestate preventiv, față de 20 de persoane s-a dispus luarea măsurii de control judiciar, iar față de o persoană s-a dispus măsura reținerii.

Pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete şi produse din tutun, au fost soluţionate 8 dosare penale, din care 4 sunt trimiteri în judecată.

Au fost confiscate 49.500 de ţigarete ce proveneau din activităţi de contrabandă, fiind dispuse 2 măsuri preventive de control judiciar față de persoanele cercetate în cadrul dosarelor penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă sau deţinere/producere/comercializare de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal.

În domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și al contrafacerii de produse, în anul 2023 polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 14 controale și au indisponibilizat articole contrafăcute în valoare de aproximativ 3.852.730 de lei (produse textile, produse alimentare, produse cosmetice și de uz casnic, etc).

În urma controalelor efectuate, în cursul anului 2023 polițiștii de la economic au  aplicat 170 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 777.000 de  lei.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au avut în atenție în anul 2023 destructurarea grupărilor infracționale ce au comis infracțiuni contra patrimoniului cu mod de operare deosebit, infracțiuni cu grad mare de violență împotriva persoanei, acordând o atenție deosebită și activităților pe linie de persoane urmărite, atât la nivel național, cât și internațional.

În anul 2023, au fost înregistrate 7.143 de infracțiuni contra persoanei, acestea reprezentând 40,7% din totalul infracțiunilor sesizate. Dintre acestea, 57,2% au fost loviri și alte violențe, 10,6% infracțiuni de vătămare corporală din culpă, iar 23,4% sunt amenințări.

În ceea ce privește infracțiunile de furt, s-a înregistrat o scădere față de anul 2022,  respectiv cu 7.95%.

Astfel, exemplificăm furturile din locuințe, unde s-a constatat o scădere de 10,95%, iar la  furturile din societăți comerciale o scădere cu  5,11% raportat la anul 2022.

În ceea ce privește furturile din auto, s-a constatat o scădere a faptelor sesizate, cu 71,48% comparativ cu anul 2022, însă la furturile de auto s-a înregistrat o creștere, cu 9 fapte mai multe comparativ cu 2022.

Pe linie  de investigații criminale, la nivelul inspectoratului au fost dispuse 280 de măsuri preventive, din care  99 de măsuri privind arestarea preventivă, 3 măsuri de arest la domiciliu, 146 de măsuri  de control judiciar și 32 de rețineri pentru 24 de ore.

Activitatea pe linie de Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase a presupus un volum important de muncă, context în care acțiunile au fost concentrate pe intervenţia promptă în situaţiile în care s-au folosit armele prin încălcarea prevederile legale şi pe identificarea persoanelor care au deţinut arme în mod ilegal.

De asemenea, au fost desfășurate activități specifice în vederea identificării deținătorilor ilegali de arme și muniții și au fost organizate acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de braconaj cinegetic.

Au fost înregistrate 138 de infracţiuni la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase, fiind ridicate în vederea confiscării 82 de arme letale si neletale deținute ilegal şi 2.807 elemente de munitie.

Au fost efectuate 34 de acțiuni și 543 de controale pe linie de arme și muniție și au fost eliberate 74 de dispoziții de anulare a dreptului de port de folosire armă.

Tot în cursul anului 2023, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au organizat și desfășurat 38 de acțiuni pe linie de explozivi, substanțe periculoase și produse de protecția plantelor, context în care au indisponibilizat în vederea confiscării 15.290 de kg de materiale pirotehnice, 1.798 de litri deșeuri periculoase și 64.700 de kg de produse pentru protecția plantelor.                 

Activitatea cu publicul desfășurată de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a generat 1.042 de lucrări, reprezentând autorizări pentru arme și muniții, vizări permise de armă, schimbări de domiciliu în permisul de armă.

Serviciul pentru Actiuni Speciale a acordat sprijin de specialitate structurilor operative, context în care au acționat pentru prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor cu violență, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat.

De asemenea, au acordat sprijin în teren celorlate structuri pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor persoane urmărite sau dispărute, dar și pentru dezvoltarea capacitatii operationale.  Astfel au efectuat, în principal, 1.563 de misiuni,  dintre care 153 de percheziţii domiciliare sau la sediile unor persoane juridice, 309 misiuni reprezentând filtre auto si patrule, 27 de escorte, pază persoane și reconstituiri, 731 de rezerve de intervenție, 30  de acțiuni de flagrant delict, aplanare conflicte precum și 30 de misiuni de patrulare, filtre, cautări de persoane dispărute.

Pe linia activităților de persoane urmărite, în anul 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au fost soluționate un număr de 360 de mandate, din care 229 mandate de executarea pedepsei închisorii, 73 de mandate de arestare preventivă și 58 de mandate internaționale de arestare.

La nivelul de Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au fost depistate 368 de persoane dispărute, din care 149 minori, toate persoanele identificate au fost încredințate familiei sau, după caz, internate în centrele de profil.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au fost înregistrate 564 de măsuri preventive emise de unitățile de parchet sau judecătorul de drepturi și libertăți, toate aceste măsuri fiind în supravegherea polițiștilor din cadrul Biroului de Supravegheri Judiciare.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, în cursul anului 2023, au fost dispuse  382 de măsuri preventive împotriva persoanelor fizice, dintre acestea, în principal, 115 au reprezentat  măsura  arestării preventive, 3 măsura arestării la domiciliu și 227 măsuri de control judiciar și 37 de rețineri pentru 24 de ore.

Execuţia bugetară în exerciţiul bugetar 2023 a fost de 99.99 %, context în care s-au asigurat integral salariile lunare și toate drepturile cuvenite fiind achitate integral, astfel că nu există obligații restante față de personanlul din Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov.

În anul 2023 au fost deschise credite bugetare pentru ,, Reparații ” în sumă totală de 1.242.760 de lei, reprezentând reparații la mai multe spații de la sediul inspectoratului și respectiv la Poliția Orașului Voluntari în vederea îmbunătățirii condițiilor de lucru și a igienizării spațiilor existente, precum și a autospecialelor.

Astfel, structura de Financiar-Contabilitate, împreună cu compartimentele de specialitate, au asigurat  condițiile necesare  desfășurării activității  inspectoratului, cu încadrarea în prevederile  bugetului alocat Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, stabilindu-se ordinea priorităților şi a impactului lor asupra funcționării întregului sistem logistic, în concordanță cu cel operativ.

Pe parcursul anului 2023, pe segmentul logistic, au fost desfăşurate activitați de linie, context în care s-a asigurat suportul logistic pentru toate serviciile şi subunităţile inspectoratului, în funcţie de specificul şi particularităţile acestora.

Așa cum am precizat anterior, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, în anul 2023 au fost efectuate lucrări de reparații curente la mai multe spații, cu destinatia de birouri, de la sediul central al inspectoratului și respectiv la Poliția oraș Voluntari, în vederea îmbunătățirii condițiilor de lucru și a igienizării spațiilor existente.

De asemenea, în anul 2023 a fost continuat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, proiectul privind constucția sediului Poliției Orașului Popești Leordeni și, de asemenea, au fost demarate demersurile privind documentatia referitoare la demolarea si reconstrucția sediului Poliției Orașului Chitila.

Principalele obiective generale pentru anul 2024 sunt reprezentate de creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, dar și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

În continuare, se va pune accent pe asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, dar și prin protejarea intereselor financiare ale UE., și, nu în ultimul rând, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale, necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale ale Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov.